Αθλητισμός: Διαφυγή από τα λάθος πρότυπα!

/ / Νέα

Σε μία εποχή που οι εξελίξεις επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας και κατά συνέπεια την υγεία και τη ψυχολογία μας ο αθλητισμός περισσότερο από ποτέ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεξόδους στα τόσα αδιέξοδα της κοινωνίας μας.

Τα σύγχρονα πρότυπα που προβάλλουν την εικόνα του ωραίου του εύκολου και του γρήγορου έχουν επιδράσει αρνητικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και των πραγματικών αξιών στη ζωή δημιουργώντας ψυχικά, σωματικά και πνευματικά ζητήματα στους αυριανούς ενήλικες.

Αντιλαμβάνονται με λάθος τρόπο το νόημα τις ζωής ως ένα ατελείωτο πάρτι πνιγμένο σε ουσίες και καταστάσεις που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξία και επειδή το χρήμα είναι το απαραίτητο συστατικό για όλα αυτά… πρέπει να αποκτηθεί με κάθε μέσο. Το φαινόμενο αυτό εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα… αλλά σίγουρα κάποια στιγμή φτάνει η ώρα του απολογισμού.

Ο υγιής αθλητισμός αποτελεί την καλύτερη επένδυση στην προσωπικότητα του παιδιού, του εφήβου, του ενήλικα και της κοινωνίας μας γενικότερα. Το σημαντικότερο είναι να κάνεις το παιδί να αγαπήσει τη γυμναστική. Η χαρά της συμμετοχής, η ευεξία που προσφέρει η άσκηση, η επικοινωνία με συνομηλίκους που έχουν τον ίδιο σκοπό καθώς και η παρότρυνση του προπονητή είναι στοιχεία που έτσι και αλλιώς συμβάλλουν θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.

Πιο αναλυτικά όμως η συστηματική ενασχόληση με τα σπορ συμβάλλει σημαντικά στα εξής:

– Το παιδί εξοικειώνεται με το σώμα του και κατανοεί τους ρόλους του ανθρώπινου συστήματος.

– Μαθαίνει ότι η καλή κατάσταση της υγείας του επηρεάζεται από την άσκηση, τη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.α.

– Αναπτύσσει δεξιότητες όπως δύναμη, ευλυγισία, ταχύτητα, αντοχή, ισορροπία, συντονισμό, έκφραση, αντίληψη κ.α. που θωρακίζουν άμεσα το επίπεδο της υγείας και αποκτά καλύτερη υποδομή για το μέλλον.

– Δίνεται η δυνατότητα θεραπείας και πρόληψης διαφόρων σωματικών δυσμορφιών και βελτιώνεται η στάση σώματος.

– Καθορίζει στόχους, συγκεντρώνεται, τηρεί κανόνες και διδάσκεται αξίες της ζωής γενικότερα.

– Έχει θετική στάση απέναντι στη ζωή γιατί σημασία δεν έχει πάντα η νίκη σημασία έχει εάν πέσει να ξανασηκωθεί.

– Λειτουργεί ομαδικά, αποκτά σπουδαία πρότυπα, έχει καλύτερη διαύγεια πνεύματος και σαφέστατα οι παρέες που επιλέγει είναι αυτές που του ταιριάζουν.

Ο Αθλητισμός λοιπόν είναι επένδυση στην διαμόρφωση προσωπικότητας καθώς και στην προαγωγή της υγείας ενός παιδιού. Αργότερα ως έφηβος και νέος που οι ορμές αυξάνονται και πρέπει να διοχετευτεί η ενεργητικότητά του με τον πιο υγιή τρόπο… τι καλύτερο από το επιλέγει στον ελεύθερο χρόνο του να συνεχίζει το αγαπημένο του σπορ και τα ενδιαφέροντά του να είναι τέτοια που να του χαρίζουν διάθεση για ζωή μακριά από ανασφαλείς, επικίνδυνους δρόμους που οδηγούν σε περίεργα μονοπάτια…

Σώμα, ψυχή, πνεύμα είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το σώμα είναι το σπίτι της ψυχής και του πνεύματος. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κινείται. Όταν φροντίζουμε για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου συστήματος τότε αυτομάτως βοηθάμε τον εαυτό μας να απελευθερωθούν και άλλες ικανότητες που είναι μέρος της προσωπικότητας μας. Καθένας μας είναι ιδιαίτερος και χαρισματικός αρκεί να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας. Η ευτυχία βρίσκεται εκεί.

Στην αρχαία Ελλάδα το πνεύμα του αγώνα δεν περιοριζόταν μόνο στις επιδόσεις του σώματος καθώς μαζί με τους αθλητές συνέρρεαν και οι άριστοι του πνεύματος (Θαλής, Εμπεδοκλής, Ηρόδοτος, Πλάτων κ.α.). Μπορεί στην εποχή μας να έχουν παρακμάσει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις ωστόσο το πνεύμα και οι αξίες παραμένουν ίδιες. Το να είμαστε χρήσιμοι άνθρωποι είναι το νόημα της ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *